ChłodzeniePoradyWyposażenie lokali

Kostkarki do lodu – właściwości i zastosowanie

0

Kostkarki do lodu to urządzenia, które bardzo często można spotkać w prywatnych kuchniach i w lokalach gastronomicznych, takich jak bary, kawiarnie czy hotele. Kostkarki do lodu umożliwiają wytworzenie dużej ilości kostek lodu o różnej wielkości i odmiennym kształcie.

Działanie kostkarek do lodów

Sposób działania tego rodzaju urządzeń nie jest skomplikowany. Na początku należy wlać odpowiednią ilość wody do specjalnych foremek. Następnie mechanizm chłodzenia, którego działanie kontrolowane jest przez termostat, mrozi wodę. W efekcie powstają kawałki lodu, które uwalniane są z foremek i wypychane za pomocą łopatki do klapy, przez którą lód wpada do pojemnika. Proces mrożenia wody trwa, aż do momentu całkowitego wypełnienia naczynia.

Chłodzenie wodą lub powietrzem

Na rynku dostępne są kostkarki chłodzone wodą oraz kostkarki chłodzone powietrzem. Pod względem wydajności i ceny nie różnią się one zbytnio od siebie.

System chłodzenia powietrzem charakteryzuje się znacznie mniejszym zużyciem wody. Kostkarki chłodzone powietrzem sprawdzą się w miejscach, gdzie temperatura otoczenia nie przekracza 21°C. Ważne jest również zapewnienie swobodnego przepływu powietrza w pomieszczeniu, w którym umieszczono urządzenie. Kostkarki tego rodzaju nie mogą być zabudowane oraz instalowane blisko urządzeń emitujących ciepło. Ma to bowiem negatywny wpływ na wydajność ich pracy.

Z kolei kostkarka chłodzona wodą może zostać zamontowana pod kuchennym blatem oraz w kuchni o niewielkiej powierzchni, gdzie wszystkie meble i sprzęty ustawione są blisko siebie. Kostkarki chłodzone wodą nie wydzielają zbędnego ciepła i pracują bardzo cicho, zwiększając tym samym komfort ich użytkowania.

Wybór kostkarki do lodu

Kostkarkę można zakupić do użytku domowego, jeżeli woreczki czy tacki do mrożenia wody są niewystarczające. Jednak kostkarki do lodu znajdują zastosowanie głównie w profesjonalnych lokalach gastronomicznych. Przed zakupem warto wziąć pod uwagę:

  • Zapotrzebowanie na lód – na rynku dostępne są urządzenia o różnej mocy i wydajności.
  • Głośność działania sprzętu – jeżeli kuchnia jest otwarta, nadmierny hałas może powodować dyskomfort klientów.
  • Markę urządzenia – warto wybierać produkty sprawdzonych i renomowanych producentów.

W letnich miesiącach odpowiednio schłodzone napoje i desery są bardzo pożądane. Kostkarki do lodu są więc niezbędne w każdym lokalu gastronomicznym, gdyż w krótkim czasie pozwalają pozyskać dużą ilość kostek lodu różnej wielkości.

 

More in Chłodzenie