Akcesoria kuchenneZmywanie i higiena

Naświetlacze do jaj – niezbędnik każdej gastronomii

0

Naświetlacze do jaj, nazywane również sterylizatorami bądź wyparzarkami, należą do podstawowych elementów wyposażenia każdej gastronomii. Modele dostępne na polskim rynku odpowiadają normom HACCP obowiązującym zarówno w naszym kraju, jak i na terenie całej Unii Europejskiej.

Do czego służy naświetlacz do jaj?

Naświetlacze do jaj stosowane są przede wszystkim do odkażania. Urządzenia te używane są w gastronomii oraz w przemyśle spożywczym głównie do sterylizacji jaj. Jednak dobrze sprawdzają się również w odkażaniu drobnych przedmiotów kuchennych takich jak na przykład noże kuchenne, obieraczki czy sztućce. Naświetlacze do jaj usuwają wszelkie mikroorganizm, takie jak wirusy, pleśnie czy bakterie (również te najgroźniejsze dla gastronomi – gronkowce, paciorkowce i pałeczki Salmonelli).

Jak działa naświetlacz do jaj?

Odkażanie jaj jest możliwe dzięki lampom emitującym silne promieniowanie ultrafioletowe (UV), które zostały zamontowane w urządzeniu. Z tego powodu ich użytkowanie wymaga zachowania maksymalnej ostrożności oraz stosowania wszystkich zaleceń producenta. Dzięki naświetlaczom wyparzanie jaj odbywa się w sposób ekologiczny i całkowicie bezpieczny. Lampy UV nie zmieniają bowiem składu mineralnego ani chemicznego jaja.

Rodzaje naświetlaczy do jaj

Na polskim rynku powszechnie dostępne są szufladkowe oraz walizkowe naświetlacze do jaj.

Naświetlacze szufladkowe zazwyczaj wykonane są ze stali nierdzewnej, dlatego są wygodne w użytkowaniu i łatwe w utrzymaniu. Przestrzeń do naświetlania ma postać szuflady, w której mieści się nawet do 30 jaj. Większość modeli wyposażona jest w czujnik, który wyłącza lampy UV przy każdym otwarciu szuflady. Ma to bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo użytkownika, gdyż promieniowanie ultrafioletowe jest szkodliwe dla oczu. Czas naświetlania jest zależny od pojemności szuflady, ale standardowo mieści się w granicach 50-150 sekund. Producenci zapewniają, że naświetlacze szufladkowe zabijają do stu procent bakterii Salmonella, E Coli, pałeczek okrężnicy, laseczek tlenowych i grzybów z powierzchni jaja.

Naświetlacze walizkowe zamiast szuflady zostały wyposażone w opuszczaną pokrywę. Najbardziej popularne są modele ze wsadem na 6 lub na 30 jaj. W tym przypadku czas naświetlania wynosi ok. 50 sekund. Wszyscy producenci zgodnie potwierdzają, że ten typ naświetlacza do jaj jest również bardzo skuteczny. Natomiast możliwość sterylizacji bez wykładania jajek z kartonowych przekładek, zapewnia wygodę użytkowania.

Naświetlacze do jaj są gwarancją niezwykłej skuteczności i bezpieczeństwa, a przy tym są rozwiązaniem bardzo praktycznym. Z tego powodu naświetlacze do jaj są niezastąpione w każdej profesjonalnej gastronomii.