Akcesoria kuchennePoradyZmywanie i higiena

Jak wybrać odpowiedni okap kuchenny? ­– poradnik dla restauratorów

0

Okapy gastronomiczne stanowią niezbędny element wyposażenia kuchni restauracyjnych, hotelowych, szkolnych czy szpitalnych. Urządzenia te sprawiają, że instalacja wentylacyjna funkcjonuje prawidłowo, gdyż para wodna, nadmiar ciepła i cząsteczki tłuszczu są usuwane na bieżąco. Jednak jak wybrać odpowiedni model do naszej gastronomii?

Rodzaje okapów

Podstawowy podział okapów gastronomicznych wynika z ich odmiennego kształtu i różnego sposobu montażu. Jeśli chodzi o kształt to wyróżniamy okapy przyścienne, które jak sama nazwa wskazuje, umieszczane są przy ścianie, oraz okapy centralne montowane na środku kuchni, czyli na tzw. wyspie.

Ze względu na funkcjonalność wyróżniamy natomiast okapy gastronomiczne:

  • Wyciągowe – przeznaczone do wychwytywania i odprowadzania ciepła, pary wodnej i nieprzyjemnych zapachów powstających w procesie przygotowania posiłków.
  • Indukcyjne i kombinowane – które pozwalają pozbyć się nieprzyjemnych zapachów przy zachowaniu prawidłowego bilansu powietrza wyciąganego i nawiewanego.
  • Kondensacyjne ­– przeznaczone do odprowadzania wilgotnego kondensatu znad zmywarek gastronomicznych, kotłów parowych i urządzeń kuchennych nie wytwarzających tłuszczu.

Czym kierować się przy wyborze okapu gastronomicznego?

Mnogość okapów dostępnych na rynku może sprawić, że wybór tego właściwego będzie wyjątkowo trudnym zadaniem. Decydując się na konkretny model, w pierwszej kolejności warto zwrócić uwagę na rozmiar urządzenia. Odpowiedni okap gastronomiczny powinien współgrać z pozostałymi urządzeniami grzewczymi znajdującymi się w kuchni. Drugim ważnym kryterium jest wydajność okapu, którą mierzy się w metrach sześciennych na godzinę. Dobry okap powinien filtrować powietrze przynajmniej sześć razy w ciągu godziny. Warto również zwrócić uwagę na głośność pracy okapu, gdyż jest to urządzenie, które pracuje w zasadzie przez cały czas. Z tego powodu poziom natężenia dźwięku nie powinien przekraczać 50 dB. Jeśli okap spełnia ten wymóg, nie będzie powodował dyskomfortu u pracowników kuchni i zapewni im spokojną pracę. Warto również wybrać urządzenie, które jest wyposażone w dodatkowe funkcje, takie jak sensory zapachu, czujki czyszczenia czy wyłączniki czasowe. Najlepiej, jeśli okap będzie dopasowany do wystroju wnętrza kuchni.

 

Okap gastronomiczny to urządzenie, które odpowiednio użytkowane może posłużyć przez wiele lat. Z tego powodu warto starannie zapoznać się z ofertą dostępną na rynku i wybrać model, który idealnie sprawdzi się w naszej kuchni.