Bemary jezdne to urządzenia, służące do jednoczesnego podgrzania, przechowania i transportu potraw, dlatego są nieodzownym elementem wyposażenia każdego profesjonalnego lokalu gastronomicznego.
Sposób działania
Bemary wyposażone są w grzałki elektryczne o różnej mocy, które można podłączyć do prądu za pomocą standardowego wejścia. Istotnym atutem dobrze skonstruowanego bemaru, jest możliwość regulacji temperatury podgrzewania zbiornika, który wykonany jest ze stali nierdzewnej i może być podzielony na kilka części. Istnieje możliwość ustawienia innej temperatury w każdej z komór.
Podstawową funkcją bemarów jest podgrzanie lub utrzymanie stałej temperatury poszczególnych produktów. W tym celu trzeba wypełnić zbiornik wodą i podgrzać ją, aż do uzyskania wymaganej temperatury. Następnie należy umieścić potrawę w odpowiednim opakowaniu gastronomicznym i całość zanurzyć w kąpieli wodnej. Urządzenie to nie jest wyposażone w płytę grzewczą i nie powinno być stosowane do przyrządzania potraw.
Konstrukcja urządzenia
Konstrukcja szkieletu, wykonana jest tak, aby za pomocą jednego urządzenia, przechować i przetransportować wiele różnych potraw. Rozsuwany blat zakrywa komorę grzewczą wraz z potrawą. Pozwala to na zachowanie higieny i zwiększenie termoizolacji. Żywność zabezpieczona jest przed zanieczyszczeniami zewnętrznymi, ponieważ potrawy umieszczane są w specjalnych pojemnikach gastronomicznych.
Dobrze skonstruowane bemary, charakteryzują się dodatkowo zastosowaniem:
- zaokrąglonych końcówek blatów i komór, które eliminują problem zalegania zanieczyszczeń,
- oznaczeń poziomów wody,
- sygnalizatorów podłączenia urządzenia do sieci elektrycznej,
- kół wyposażonych w hamulce,
- dodatkowych zabezpieczeń, np. relingów lub odbojników,
- solidnych zaworów.
Rodzaje bemarów
Do podstawowych bemarów jezdnych należą:
- bemary szkieletowe,
- bemary szkieletowe z rozsuwanym blatem,
- bemary z podgrzewaną szafką,
- bemary z podgrzewaną szafką i rozsuwanym blatem.
Poszczególne modele różnią się ilościom komór. Na rynku dostępne są również bemary stacjonarne z otwieraną, zamykaną lub podgrzewaną szafką.
Normy higieny i bezpieczeństwa
Bemary, podobnie jak wszystkie elementy wyposażenia gastronomicznego, muszą spełniać normy HACCP i inne przepisy międzynarodowe. Z tego względu komory wykonane są ze stali nierdzewnej, a więc materiału, który jest ognioodporny, wodoodporny i niepodatny na korozję. Dzięki temu do potraw nie przedostają się toksyczne zanieczyszczenia.
Bemar, który został odpowiednio zaprojektowany i wykonany z trwałych materiałów, z pewnością usprawni pracę w każdym punkcie gastronomicznym oraz zapewni bezpieczeństwo i higienę pracy.