Akcesoria kuchennePodgrzewanieWyposażenie lokali

Funkcjonalne i nowoczesne – patelnie gastronomiczne

0

Trudno wyobrazić sobie pracę w profesjonalnej kuchni bez odpowiedniej patelni gastronomicznej, która jest niezastąpiona przy smażeniu, duszeniu czy grillowaniu. Dla kucharza jest to niezbędny element wyposażenia, bez którego sprawne przygotowywanie potraw wydaje się wręcz niemożliwe.

Na rynku dostępne są różne warianty patelni gastronomicznych. Mogą być to patelnie wolnostojące, do ustawienia na blacie, elektryczne, gazowe, uchylne, multifunkcyjne lub z misą przechylną. Wybór konkretnego modelu uzależniony jest nie tylko od budżetu, ale przede wszystkim od rozmiaru kuchni oraz przyszłego przeznaczenia patelni.

Patelnia elektryczna

Patelnie elektryczne to urządzenia, które są bardzo często stosowane do obróbki produktów w profesjonalnych kuchniach. Dobra patelnia elektryczna powinna bardzo szybko się nagrzewać i długo utrzymywać pożądaną temperaturę. Jej powłoka musi być nieprzywierająca, a więc łatwa w czyszczeniu. Niezwykle istotną kwestią przy wyborze patelni jest jej moc. Im wyższa, tym lepsze rezultaty przygotowywania potraw wymagających smażenia na tzw. dużym ogniu. Na patelni elektrycznej możemy jednocześnie smażyć, grillować lub dusić kilka potraw. Do podstawowych rodzajów patelni elektrycznych należą modele wolnostojące oraz przechylne.

Patelnia gazowa

W sytuacji, gdy zależy nam na głębi smaku i aromacie przygotowywanych potraw, warto rozważyć zakup gastronomicznej patelni gazowej. Wydajna, funkcjonalna i szybko nagrzewająca się patelnia o dużej pojemności z pewnością będzie idealnym rozwiązaniem zarówno w kuchni przemysłowej, jak i mniejszej gastronomii. Podstawowym elementem takiego urządzenia jest misa z ręcznym lub elektromechanicznym przechyłem, który ułatwia czyszczenie patelni i opróżnianie jej ze zużytego oleju. Jest to niezwykle istotna funkcja, która pozwala na sprawną i bezpieczną obsługę urządzenia. Patelnie gazowe zwykle wykonane są ze stali nierdzewnej, posiadają regulowane nóżki oraz termostatyczny zawór gazowy, który umożliwia płynną regulację temperatury.

 

Patelnia gastronomiczna odgrywa ważną rolę w każdej profesjonalnej kuchni. Pozwala nie tylko zaoszczędzić czas, ale również wydobyć z potraw wyjątkowy smak i aromat. Patelnie gazowe i elektryczne charakteryzują się solidną konstrukcją oraz funkcjonalnością i umożliwiają równomierne rozprowadzanie ciepła na całej płycie.